Ο Α.Σ. ΑΡΗΣ παραχώρησε σήμερα (03/08) το μεσημέρι Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Ηλίας Ζυγούρης» του Αλεξανδρείου Μελάθρου, για την «επόμενη μέρα» της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ και τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρηθεί από τους ιθύνοντες της ομάδας να βγει από το αδιέξοδο.

Στο πάνελ ήταν ο πρόεδρος του Α.Σ. ΑΡΗΣ και αντιπρόεδρος της Κ.Α.Ε., Λευτέρης Αρβανίτης, ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, Χάρης Παπαγεωργίου, ο νομικός σύμβουλος του Α.Σ., Χρήστος Γρόλλιος και ο επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Α.Ε. και ορκωτός λογιστής, Δημήτρης Πρωτογερόπουλος.

Ο κ. Αρβανίτης κατέθεσε μία σειρά από δράσεις που θα γίνουν για να μπορέσει η ομάδα μπάσκετ να «αναπνεύσει» οικονομικά και να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο, παράλληλα με την αποπληρωμή των χρεών. Στην αρχική του τοποθέτηση είπε:

«Θα ξεκινήσω με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο και τους παράγοντες του ΑΡΗ οι οποίοι μετά την υπερψήφιση του σχεδίου της πολυμετοχικότητας επικοινώνησαν μαζί μου για το πώς μπορούν να βοηθήσουν το τμήμα να ανακάμψει. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η Συνέντευξη Τύπου, ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους παράγοντες του ΑΡΗ για τις δράσεις μας από δω και πέρα στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ομάδα αλλά και να μπορέσει η Κ.Α.Ε. να λειτουργήσει επαγγελματικά τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά με την αίρεση για το πώς θα πάει το θέμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε το σχεδιασμό μας.

Ήταν σημαντικό για μας και μέσα στις αρχές μας ως Α.Σ., πριν αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε με την Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, να μιλήσουμε με τα μάλη μας όπως και κάναμε πριν από περίπου 15 μέρες, στη γενική συνέλευση. Τώρα ενημερώνουμε και τον υπόλοιπο κόσμο του ΑΡΗ, ζωντανά σε όλη τη γη, ότι η ομάδα βρίσκεται σε μία πολύ οριακή και δύσκολη φάση, την οποία πρέπει να διορθώσουμε. Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς και ο κόσμος ότι διαφέρουμε από όλους τους υπόλοιπους συλλόγους. Ο ΑΡΗΣ έχει το πλεονέκτημα να έχει τον κόσμο δίπλα του. Στα δύσκολα ο κόσμος είναι αυτός που βοηθά και στηρίζει την ομάδα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις; Προκλήσεις. Ήρθε η ώρα να το δηλώσουμε ξανά με πολύ δυνατή φωνή και να είμαστε δίπλα στο τμήμα που μας έχει κάνει υπερήφανους, για 100 χρόνια δεν έχει αλλάξει κατηγορία, μας έχει φέρει τόσους τίτλους και έχει προσφέρει τόσα πολλά.

Αποδεικνύουμε για ακόμα μία φορά ότι εμείς δεν πηδάμε από το καράβι. Θα μείνουμε και θα παλέψουμε για να το σώσουμε και να το βάλουμε σε μία σωστή ρότα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ο Α.Σ. ΑΡΗΣ δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από το να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, όπως γίνεται καθημερινά ώστε να σωθεί η ομάδα. Πρέπει δηλαδή, ουσιαστικά, μέσα στους επόμενους μήνες να ξαναστήσουμε την Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ. Χρειάζονται ρυθμίσεις προς το Δημόσιο, την Εφορία, το Ι.Κ.Α., διακανονισμοί των οφειλών της περασμένης σεζόν. Έχει εργασία και πρέπει καθημερινά να δουλεύουμε για αυτό το τμήμα. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές».

Για το θέμα της εγγυητικής του ΕΣΑΚΕ:

«Αποφασίστηκαν διάφορα στην τελευταία συνεδρίαση. Η εγγυητική των 140.000 ευρώ πάει για την επόμενη χρονιά, όμως οι διακανονισμοί για τη χρονιά που τελείωσε πρέπει να γίνουν φέτος. Για διάφορα ζητήματα παλέψαμε όσο μπορέσαμε να περάσουμε τις θέσεις μας, είναι μία κατάσταση ισορροπιών και συμμαχιών που πρέπει να χτίσουμε και πάλι μέσα στους επόμενους μήνες».

Για το θέμα του Αλεξανδρείου Μελάθρου:

«Επικοινώνησα με το υπουργείο. Έχουν παραλάβει τη θετική εισήγηση των Ε.Α.Κ. Θεσσαλονίκης και την έχουν δώσει, κατά προτεραιότητα, σε νομικούς συμβούλους του υπουργείου. Θα ορίσουμε κι εμείς το δικό μας νομικό σύμβουλο για την επικοινωνία ώστε να γίνει το συμφωνητικό και να συμφωνηθούν οι επιμέρους όροι της παραχώρησης του Αλεξανδρείου που είναι και ο μεγάλος στόχος μας. Αυτό συμπεριλαμβάνεται μέσα στις δράσεις που είχαμε πει ότι θα κάνουμε, διότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον Α.Σ. και την Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ. Την Παρασκευή έχουμε ραντεβού με μία εταιρία ανάπτυξης ακινήτων ώστε να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να αποφέρουμε έσοδα και προς την ΚΑΕ και προς τον Α.Σ. ΑΡΗΣ. Είμαστε σίγουροι ότι με την παραχώρηση του γηπέδου τα έσοδα θα μπορούν να οδηγούν την ομάδα πολύ καλά».

Για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων:

«Στον ΕΣΑΚΕ τέθηκε ένα θέμα διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Είμαστε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, όμως έχουμε κάποιους όρους για να συμμετέχουμε σ’ αυτήν, σε μία δίκαιη κατανομή. Αν αυτό πάει στραβά, έχουμε τη δεύτερη δράση μας για την οποία είμαστε σχεδόν έτοιμοι, έχουμε βρει μάλιστα και χορηγό που θα βοηθήσει. Θα δούμε πώς θα το ονομάσουμε, τώρα το λέμε ARIS TV. Λόγω του κορωνοϊού, είναι πιθανόν οι αγώνες να γίνονται χωρίς κόσμο. Το έχουμε οργανώσει και σχεδόν το έχουμε φτιάξει. Το μόνο που μας λείπει είναι η τελική απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει το θέμα της κεντρικής διαχείρισης. Κάνοντας κάποιους υπολογισμούς, ελπίζουμε σε πολλά έσοδα από το ARIS TV. Το ποσό ίσως να είναι και το διπλάσιο από το φετινό τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχαμε».

Για την οικονομική ενίσχυση της Κ.Α.Ε.:

«Η 3η δράση, η οποία έγινε πραγματικότητα από πέρυσι και θα γίνει και φέτος, είναι ότι έχουμε μιλήσει με κάποιους Αρειανούς παράγοντες που πάντα βοηθούν και είναι δίπλα μας. Επειδή είχα ερωτηθεί στη συνέλευση του Α.Σ. για τα πρόσωπα αυτά, λέω ότι βοήθησαν, με περίπου 200.000 ευρώ. Θα βοηθήσουν και φέτος, είναι πάλι δίπλα μας, όμως δε φτάνουν αυτά τα χρήματα. Το ποσό θα είναι και πάλι στις τάξεις των 200.000, θα κάνουμε συναντήσεις και για λίγα παραπάνω».

Για την πολυμετοχικότητα:

«Μέσα σε όλες τις δράσεις που είπαμε ότι θα κάνουμε, υπάρχει και η πολυμετοχικότητα. Είναι μία βοήθεια προς την Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ από τον κόσμο και ένα σινιάλο στήριξης προς τους ανθρώπους που ήδη βοηθούν, να μην αισθάνονται μόνοι τους και ότι δεν έχουμε κάτι άλλο από πίσω. Η πολυμετοχικότητα, αν δουλευτεί, επικοινωνηθεί και στηριχτεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει και στην εξεύρεση πιθανού χρηματοδότη, επιχειρηματία που θα θελήσει να ασχοληθεί με την Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, γιατί δε θα αισθάνεται μόνος. Μπορούμε να του πούμε ότι ο ΑΡΗΣ έχει το brand του, έχει το γήπεδο που αποφέρει έσοδα, υπάρχουν και χίλιοι μέτοχοι που βάζουν το χρόνο 300.000 ευρώ.

Όπως είδατε τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλομέτοχοί μας άντεξαν 1-2 χρόνια, όμως μετά τα χρήματά τους δεν έφταναν για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, του να γίνεσαι μεγαλομέτοχος μίας τόσο μεγάλης και ιστορικής ομάδας με βάση τα χρέη αλλά και την προοπτική που πρέπει να δώσεις. Επομένως, όλοι χρειάζονται βοήθεια. Θεωρούμε ότι είναι μία λύση που μπορεί να δώσει έναν αέρα. Γίνεσαι συμμέτοχος στην προσπάθεια, διαθέτεις όσα χρήματα μπορείς και όποτε μπορείς. Συνδυάζεται εν μέρει και με τα διαρκείας και πιστεύουμε ότι είναι ένας νόμιμος και ωραίος τρόπος ενίσχυσης της ομάδας αποφεύγοντας τους εράνους και τα κουπόνια που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Κερδίζεις πάρα πολλά πράγματα ως σύλλογος όταν έχεις εξωστρέφεια και ανοίγεις τη μετοχική σου σύνθεση. Ειδικά αυτές τις εποχές όπου η οικονομία περνά δύσκολα και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δουλειές και της ρευστότητάς τους. Επομένως, όσο περισσότεροι είμαστε βάζοντας λίγα λίγα χρήματα, έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Θα συνδυάσουμε την πολυμετοχικότητα και με τα διαρκείας και με παροχές και με μετοχές ώστε να γίνουν όλα με κάποια επιβράβευση προς τον κόσμο που μας βοηθά. Ζητούμε να βοηθήσουν αυτοί που θέλουν και μπορούν. Αυτοί που διαφωνούν, ζητάμε να μην πολεμούν και το λασπώνουν. Αφήστε να το παλέψουμε και θα δούμε το αποτέλεσμα.

Εμείς φανταζόμαστε πολλούς μετόχους. Να έχουν συμμετοχή στα κοινά της ομάδας, τη δική τους κερκίδα, να γίνει ένα κλαμπ το οποίο πέρα από τον ΑΡΗ, θα αποφέρει και μεταξύ τους συνεργασίες. Μπορούμε να το πετύχουμε αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, σταθεροί και ειλικρινείς και δεν κοιτάζει ο καθένας το προσωπικό τους συμφέρον».

Για τα εισιτήρια διαρκείας:

«Έχουμε στο πλάνο να ανακοινώσουμε και τα εισιτήρια διαρκείας. Θέλω να πω στον κόσμο ότι μίλησα με το υπουργείο για το αν θα ξεκινήσουμε με ή χωρίς κόσμο. Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί. Εξαρτάται από την υγειονομική επιτροπή και ό,τι πούμε σήμερα μπορεί αύριο να αλλάξει. Εμείς θα ανακοινώσουμε τα διαρκείας έστω και σε μορφή στήριξης προς την προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας. Και αργότερα μπορούμε να δούμε πώς μπορούμε να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα στηρίξουν το τμήμα με την αγορά διαρκείας, άσχετα αν θα βλέπουν τους αγώνες. Μπορούμε να το συνδέσουμε με το ARIS TV. Δε θα αφήσουμε τον κόσμο να δώσει απλά χρήματα χωρίς κάποια παροχή, κάποια επιβράβευση.

Τα εισιτήρια διαρκείας είναι βασικό έσοδο των ομάδων. Αυτό πουλάει η ομάδα, είναι ένα αθλητικό θέαμα. Δε ζητάμε κάτι υπερβολικό. Χρειαζόμαστε για 1-2 χρόνια μία οικονομική στήριξη από τον κόσμο Είναι κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι το ζητούν. Ως Α.Σ. ΑΡΗΣ βλέπουμε το ίδιο όλα τα τμήματά μας. Και το ποδόσφαιρο, να ενισχύσουμε με διαρκείας για να γίνει καλύτερη η ομάδα, και στο μπάσκετ να ενισχύσουμε αυτή τη διοίκηση με τα διαρκείας ή την πολυμετοχικότητα. Δε γίνεται να λέμε για το ένα τμήμα «πάμε να εξαντλήσουμε τα εισιτήρια» και για το άλλο τμήμα να λέμε «πάλι ο κόσμος ήρθε να το σώσει». Ως θεματοφύλακες και μέτοχοι των τμημάτων βλέπουμε και τα δύο τμήματα το ίδιο. Το αποδείξαμε και στο θέμα της απαγόρευσης μεταγραφών της ποδοσφαιρικής ομάδας και στο μπάσκετ όταν μπήκαμε μπροστά, αφού ο μεγαλομέτοχος Δημήτρης Γουλιέλμος είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Θέλουμε να μιλάμε με την καρδιά μας κι εσείς με τη δική σας».

Για τις παροχές που θα έχουν οι μέτοχοι της ΚΑΕ ΑΡΗΣ:

«Οι μετοχές κοστίζουν 5 ευρώ έκαστη. Ελάχιστη ποσότητα μετοχών για έναν άνθρωπο είναι οι 10 μετοχές. Αυτός που θα αγοράσει 10 μετοχές, θα έχει μία έκπτωση από την μπουτίκ της Κ.Α.Ε. της τάξης του 5%, για τις αγορές του όλο το χρόνο.

* Το επόμενο όριο είναι οι 10 μετοχές, άρα 100 ευρώ. Ο κάτοχός τους θα έχει 10% έκπτωση στην μπουτίκ και 10% στο εισιτήριο διαρκείας.

* Στις 30 μετοχές, ανεβαίνει το ποσοστό της έκπτωσης σε 15% στην μπουτίκ και στο εισιτήριο διαρκείας.

* Από την αγορά 50 μετοχών και πάνω, αρχίζει και το πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα αφορά και σε εκπτώσεις από εταιρίες των χορηγών μας. Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει 15% στην μπουτίκ και στο εισιτήριο διαρκείας.

* Στις 100 μετοχές, υπάρχει έκπτωση 15% στην μπουτίκ και η έκπτωση του διαρκείας ανεβαίνει στο 20% και συμμετοχή στο πρόγραμμα επιβράβευσης.

* Στις 200 μετοχές η έκπτωση στην μπουτίκ ανεβαίνει στο 20% και αυτή του διαρκείας στο 25%.

* Στις 400 μετοχές υπάρχει 25% έκπτωση στην μπουτίκ και 30% στα διαρκείας.

* Στις 1.000 μετοχές, έχουμε έκπτωση 35% στην μπουτίκ και 50% στο εισιτήριο διαρκείας.

Θεωρούμε ότι είναι μία win-win συμφωνία αφού και την ομάδα βοηθάμε και συμμετέχουμε και εκπτώσεις παίρνουμε και από εταιρίες – χορηγούς της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ».

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ και ορκωτός λογιστής, Δημήτρης Πρωτογερόπουλος, είπε από την πλευρά του:

«Το πλάνο της πολυμετοχικότητας, έχει κάποια νομικά βήματα τα οποία στηρίζονται κι από κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις. Αποφασίζεται η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ και η διοίκηση προχωράει σε άνοιγμα σχετικού λογαριασμού. Αφού γίνει αυτό, ο καθένας που ενδιαφέρεται προχωράει σε κατάθεση αντίστοιχου ποσού. Χρόνος ολοκλήρωσης είναι οι 4 έως 6 μήνες. Ο,τι ποσό συγκεντρωθεί, θα οριστικοποιήσει και το ποσό της Α.Μ.Κ.. Δεν έχουμε τον περιορισμό του ποσού. Απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. για να γίνει χρήση των χρημάτων από την διοίκηση. Υπάρχει η απόφαση για την κάλυψη των ζημιών. Είναι αρκετές, που καθιστούν δύσκολη την έλευση επενδυτή. Θα πρέπει να προβεί η εταιρία σε μία μείωση κεφαλαίου για κάλυψη ζημιών. Πρέπει να προηγηθεί της απόφασης της Α.Μ.Κ. και μετά να ακολουθήσει αυτή».

Ο νομικός σύμβουλος της Κ.Α.Ε., Χρήστος Γρόλλιος, επεσήμανε:

«Η Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ στοχεύει ουσιαστικά σε δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Να καλύψει αυτόν της επόμενης αγωνιστικής περιόδου για να μην αυξηθεί το χρέος, να βαδίσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε. Η Κ.Α.Ε. έχει ένα πλεονέκτημα. Πέραν των κινήσεων για εισροή χρημάτων, υπάρχει ο κόσμος. Η πολυμετοχικότητα δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να συμμετέχει. Δεν είναι η άντληση χρηματικών ποσών, αλλά να δείξει και την δυναμική του. Θα προσδώσουν μία ξεχωριστή δυναμική και να σταθούν ως αφορμή για να αποδειχθεί πάλι το μεγαλείο της ομάδας και να προσελκύσουμε κάποιο χορηγό ή επενδυτή. Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, πρέπει είναι να καλύψουμε το άνοιγμα των τελευταίων χρόνων.

Έγινε μία σημαντική προσπάθεια την τριετία 2012-15, όπου, με τον Λευτέρη Αρβανίτη πάλι στη διοίκηση της ομάδας, ο ΑΡΗΣ κατάφερε με την υπαγωγή της Κ.Α.Ε. στο άρθρο 99 να ρυθμίσει όλες τις οφειλές της και να έχει προοπτική. Δυστυχώς όμως τα επόμενα χρόνια χάθηκαν οι ρυθμίσεις. Απαιτείται η άντληση χρημάτων για να τα ρυθμίσουμε. Χρήματα που θα υπερβάλουν τον προϋπολογισμό της επόμενης σεζόν. Θα γίνει προσπάθεια για την δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας,. Η μεγάλη ώθηση όμως θα έρθει από τον κόσμο, μέσω της πολυμετοχικότητας. Είναι μία ελάχιστη ανταμοιβή για τον κόσμο, να έχει στην κατοχή του μετοχές της ομάδας. Είναι κάτι που πρέπει να πιστέψουμε. Μία δίοδος για να βρεθεί μία αχτίδα φωτός για την Κ.Α.Ε.. Είναι δύσκολη η εποχή που διανύουμε. Λόγω κορωνοϊού δεν γίνονται ασφαλείς προβλέψεις. Οι χορηγοί είναι διστακτικοί για να επενδύσουν γιατί δε γνωρίζουν τις συνθήκες, πότε και πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ο ΑΡΗΣ με τη ζωή των 106 ετών, πρέπει να βρει λύση έτσι ώστε εξερχόμενοι από αυτήν την κρίσι, να πατάει στα πόδια του και να κοιτάξει το μέλλον. Θα υπάρχουν παροχές για τους μετόχους, όμως πιστεύω ότι το κίνητρο του φιλάθλου θα είναι να σταθεί δίπλα στην ομάδα.

Ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, Χάρης Παπαγεωργίου, έστειλε το δικό του μήνυμα:

«Σε μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί όλες οι απορίες που είχαν όλοι οι Αρειανοί. Η δική μου παρουσία έχει σκοπό να δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο και να αναδείξει την ενότητα και τη συσπείρωση όλου του Αρειανού κόσμου».