Η διοίκηση της ΚΑΕ ΑΡΗΣ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, αλλά και αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

Απών από τη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Χάρης Παπαγεωργίου, λόγω ασθένειας και μίλησαν ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ και πρόεδρος του Α.Σ. ΑΡΗΣ, Λευτέρης Αρβανίτης και το μέλος του δ.σ., Αχιλλέας Ρουσιαμάνης.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος είπε:  

«Αρχικά να ευχηθούμε περαστικά στον πρόεδρο, Χάρη Παπαγεωργίου. Η σημερινή είναι μία απολογιστική συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουμε ξεκάθαρα στον κόσμο, όπως κάνουμε πάντα. Θα ξεκινήσω με κάτι που έχω πει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου. Είμαστε εδώ επειδή δεν υπήρχε μεγαλομέτοχος. Δε λέω ιδιοκτήτης, επειδή ο ΑΡΗΣ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν έχουν ιδιοκτήτες. Το 2020 η γενική συνέλευση του Α.Σ. αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια και να μη διαλυθεί η ομάδα, ώστε να εξυγιανθεί οικονομικά. Αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος, όπως και η συμμετοχή στο πρωτάθλημα με μία ομάδα που θα έχει αξιώσεις. Το έχουμε καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια και φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου.

Ξεκινώντας με το αγωνιστικό, η φετινή χρονιά αφήνει μία πίκρα στο τέλος. Η ομάδα απέδειξε στο γήπεδο ότι δικαιούταν να είναι ψηλότερα. Για μένα ακόμα και στην πρώτη τετράδα. Δυστυχώς όμως σε τέσσερα παιχνίδια, η ομάδα αδικήθηκε κατάφορα από τη διαιτησία. Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα. Τη νέα χρονιά, το συγκεκριμένο θέμα θα το αντιμετωπίσουμε σε μία καλύτερη βάση και θα είμαστε καλύτερα.  Είμαστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά του προπονητικού τιμ και των παικτών. Αγωνίστηκαν με πάθος, δύναμη. Δεν το έβαλαν κάτω και πάλεψαν όλα τα παιχνίδια. Αυτή είναι η ταυτότητα του ΑΡΗ. Θεωρώ ότι η χρονιά ήταν καλή αλλά αδίκως βρισκόμαστε εδώ που είμαστε.

Στο οικονομικό κομμάτι, παλεύουμε καθημερινά με τα χρέη, με πρωταρχικό στόχο τη μείωσή τους. Έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια πηγαίναμε καλά και αγωνιστικά με χαμηλά μπάτζετ. Η λογική μας ήταν να αυξήσουμε τα έσοδα και να μειώσουμε τα έξοδα., ώστε να πληρώνουμε τα παλιά χρέη Παρότι το χαμηλό μπάτζετ είναι μεγάλο ρίσκο για τον ΑΡΗ και εμάς τους ίδιους, μας ενδιαφέρει το καλό της ομάδας και όχι τι θα ακούσουμε.

Παραλάβαμε αρχικά το 2020 ένα χρέος περίπου 5,6 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην ΚΑΕ ΑΡΗΣ τα χρέη έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Η οφειλή προς το Δημόσιο είναι 2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 στο ΙΚΑ και το 1,8 προς την εφορία. Η λύση του προβλήματος για το 1,8 είναι οι 120 δόσεις που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα και παλεύουμε να μπούμε στη ρύθμιση. Εάν μπούμε, διότι θέλει ερμηνεία, πάμε στις 15.000 ευρώ το μήνα ενώ τώρα δίνουμε 50.000. Καταλαβαίνετε τη διαφορά και την ανάσα που θα πάρει η ομάδα.

Έχουμε ρυθμισμένη οφειλή 350.000 ευρώ προς το Αλεξάνδρειο. Υπάρχει ένα ποσό άλλων 350.000, που δεν το κατατάσσω στα χρέη. Είναι παλιές οφειλές, για τις ανάγκες των οποίων έχουν εκχωρηθεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν. Είναι χρήματα που θα πάρουν οπωσδήποτε οι πιστωτές μας. Και μας μένουν άλλες 150.000 που θα προσπαθήσουμε να διακανονίσουμε. Το σύνολο όλων αυτών είναι 2,9 εκατ. ευρώ, μαζί με τα εκχωρημένα. Εάν αφαιρέσουμε τα 350, είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το σύνολο των οφειλών της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής σεζόν με ό,τι βγει από την εφορία. Είναι πολύ μεγάλη η μείωση και σε εποχή που περάσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, όπου δεν υπήρχαν έσοδα.

Όταν τελειώνουν τα πρωταθλήματα, αρχίζει η δουλειά της διοίκησης, Πρωταρχικός στόχος είναι η αδειοδότηση για την οποία πρέπει να καταθέσουμε τον φάκελο έως τις 20 Μαΐου. Θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι ενημερότητες με εφορία και ΕΦΚΑ. Παράλληλα συζητάμε για την οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος.

Πολλές φορές ακούσαμε πολλές κουβέντες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δε βοηθούν τη διοίκηση. Εμείς ποτέ δε θα θέλαμε να βρισκόμαστε σ’ αυτήν την καρέκλα λόγω των καταστάσεων. Είναι μία διοίκηση που τελεί υπό τον Α.Σ. και υπό παραίτηση εφόσον υπάρξει κάποιος που θέλει να βγει μπροστά. Από εκεί και μετά να δούμε πώς να προχωρήσουμε, εάν κάποιοι εμφανιστούν και δεν κρύβονται πίσω από ένα ατυχές αποτέλεσμα του αγωνιστικού τμήματος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης.

«Για το αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Συζητάμε με τη FIBA για τους ομίλους του Basketball Champions League. Έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τον προπονητή και κάποιους παίκτες.

Για τις εκχωρήσεις της νέας περιόδου, έχουν να κάνουν με τον Βλάντο Νταγκίσεβιτς, τον Τάντιγια Ντραγκίτσεβιτς και άλλους πιστωτές που περιμένουν στη σειρά. Άμεσα τελειώνουμε και το θέμα του κ. Πρίφτη. Με τους δύο ξένους που ανέφερα, η ομάδα δε θα κινδυνεύει με ban από εδώ και πέρα. 

Για να καταλάβουν κάποιοι πόσο προσπαθούμε, θέλω να αναφερθώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Τον τελευταίο χρόνο δεν έδινα συγκεκριμένη απάντηση για να προστατεύσουμε την ομάδα. Παρότι το γήπεδο γέμισε, η ΑΜΚ ήταν μία αποτυχία. Μπήκαν περίπου 85 χιλιάδες και οι 60 από ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς στηρίζουν την ΚΑΕ. Δε θέλαμε να φανεί ότι υπάρχει αδυναμία ή μη στήριξη, γι’ αυτό δε βγάλαμε αυτά τα στοιχεία.

Όλοι αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που έχει γίνει, πού πάνε τα χρήματα που έχουν βάλει. Εμείς φεύγουμε εάν εμφανιστεί κάποιος. Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε στην εξυγίανση του ΑΡΗ. Μέχρι την επόμενη χρονιά πιστεύω θα εξοφλήσουμε τις οφειλές προς τρίτους, ώστε η ομάδα να γίνει ανταγωνιστική, να μην έχει παλιές αμαρτίες και να γίνει προσιτή προς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στο μπάσκετ του ΑΡΗ».

press1

Στη συνέχεια, τα δύο μέλη της διοίκησης απάντησαν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Για τη στήριξη του κόσμου και την πιθανή αύξηση του μπάτζετ:

ΑΧ. ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Είναι λογικό… Και ο δικός μας στόχος είναι να κάνουμε την ομάδα πιο ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια. Στα πλάνα είναι ήδη να ανέβει το μπάτζετ και ειδικά παίζοντας στην Ευρώπη. Όμως θα μεγαλώσει τόσο ώστε να μην επιβαρύνεται η χρήση και να μην δημιουργήσουμε οφειλές όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εάν έρθει κάποιος μεγάλος χορηγός και ενισχύσει παραπάνω, όλα τα χρήματα θα πάνε στο μπάτζετ. 

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Τα προηγούμενα χρόνια ο στόχος ήταν να εξυγιάνουμε την ομάδα. Πέρυσι και φέτος οριακά βγήκαμε 7οι ή 8οι. Αυτό μας οδηγεί στη σκέψη να ανεβάσουμε το μπάτζετ ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Στον επαγγελματικό αθλητισμό, εάν κάνεις μία μικρή τσιγκουνιά τότε μπορεί να την πληρώσεις. Το έχουμε εμπεδώσει».

Για το θέμα της παραμονής του Γιάννη Καστρίτη:

ΑΧ. ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Εχουμε μιλήσει 3-4 φορές για τη νέα χρόνια. Προσανατολιζόμαστε για ένα συμβόλαιο με μεγαλύτερη διάρκεια από τον έναν χρόνο. Θα μιλήσουμε και με τον μάνατζερ του, ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Ο κόουτς θέλει το βήμα παραπάνω, οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες μαζί».

Για το θέμα της αδειοδότησης: 

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Θα προσπαθήσουμε να το τελειώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να το κάνουμε ως τις 15 Μαΐου, για να έχουμε και πέντε μέρες περιθώριο εφόσον γίνει κάτι αρνητικό. Είναι πολλές οι εταιρίες στην Ελλάδα που φαίνεται να μην μπορούν να μπουν, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό λογιστικό γραφείο όπως αυτό του κ. Ρούσσου».

Για το αν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την αγορά της ΚΑΕ:

ΑΧ. ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρθηκαν κάποιοι ξένοι επενδυτές για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Μιλήσαμε μαζί τους, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Αναλύσαμε τα πλάνα μας η κάθε πλευρά. Τους εξηγήσαμε ότι το σημαντικό δεν είναι απλά να δώσουμε την ΚΑΕ, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να μην τραβήξουμε ξανά τα ίδια. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την πρότασή τους, αφού δεν αναλαμβάνουν κανένα παλιό χρέος. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

Είναι Αμερικανοί αυτοί που ενδιαφέρθηκαν. Δεν έχουν να κάνουν με την ΠΑΕ. Είναι τελείως άσχετο το ένα με το άλλο θέμα. Δεν υπάρχει όμως κάτι. Ήταν μικρή η πρόταση που έγινε, λογικά θέλουν να πάρουν την ομάδα χωρίς χρήματα ή με ένα μικρό ποσό. Θα μπορούσαν έστω να βγάλουν μια εγγυητική ή να δεσμευτούν να πληρώσουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Πρωταρχικό μας θέμα ήταν να μας καταθέσουν ένα πλάνο αποπληρωμής παικτών, υποχρεώσεων κλπ. Δεσμεύτηκαν να βάλουν 150.000 ευρώ για φέτος, αναλαμβάνοντας όμως το 51% των μετοχών. Εμείς θα περιμέναμε να αναλάβουν την αποπληρωμή του ΙΚΑ π.χ. ή του Ντραγκίσεβιτς. Ήθελαν να χρηματοδοτήσουν το μπάτζετ και να διαχειρίζονται τα έσοδα. Δηλαδή άφηναν τα χρέη στις πλάτες άλλων. Εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα την πρόταση που έχουμε στα χέρια μας».

Δεν είναι τόσο απλό. Ο ΑΡΗΣ έχει κάποια χρέη. Έρχεται ένας τρίτος άνθρωπος που δεν ξέρεις εάν έχει τα χρήματα και σου λέει να πάρει την ομάδα για να την… τρέξει. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε την ομάδα σε κάποιον που δε δείχνει τη δύναμή του. Μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά θα του πούμε το πλάνο, τον τρόπο που μπορούμε να τον βοηθήσουμε και θα εγγυηθούμε. Είναι μία διαπραγμάτευση. Θα δούμε πόσο σοβαρά σκέφτονται την εμπλοκή τους στον ΑΡΗ».

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Είμαστε προσεκτικοί στο κομμάτι της μεταβίβασης των μετοχών, γιατί την έχουμε… πάθει. Δε φάνηκε να έχουν τη δύναμη να πληρώσουν 2,6 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη της ομάδας. Θα μπορούσαν να μας παρουσιάσουν μία εγγυητική επιστολή τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Ένα εχέγγυο που θα μας κατοχύρωνε. Συνεχίζουμε τις κουβέντες και θα δούμε πού θα καταλήξουμε». 

Για τα έσοδα και το θέμα του γηπέδου: 

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Είχαμε περισσότερα έσοδα φέτος, γι’ αυτό και μειώθηκε σημαντικά το χρέος. Στόχος μας είναι το ίδιο να γίνει και του χρόνου. Όσον αφορά στο θέμα του γηπέδου, είναι στάσιμο. Επίκεινται και εκλογές. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλει προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Αυξήθηκαν πολύ τα λειτουργικά έξοδα του Παλέ. Το γνωρίζω και από το Κλεάνθης Βικελίδης. Είναι η ΔΕΗ, το αέριο κλπ, όλοι το ξέρουν γιατί το βιώνουν και στα σπίτια τους. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ως Α.Σ. και ΚΑΕ, για να μην έχουμε προβλήματα λειτουργίας του γηπέδου. Επειδή το κόστος ενέργειας είναι υψηλό, θα περιμένουμε».

Για το θέμα της συμμετοχής στην Ευρώπη: 

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Έχουμε κουβεντιάσει πολύ με το BCL. Μιλήσαμε και με το Eurocup. Οι δεύτεροι, μας έστειλαν την αίτηση συμμετοχής και όλα αυτά που χρειάζονται για να τους απαντήσουμε. Στο θέμα του BCL είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. Γι’ αυτό η φετινή χρονιά μας αφήνει πίκρα, αφού δημιουργεί θέμα στον σχεδιασμό. Εάν ήμασταν στην 5η θέση, θα είχαμε εξασφαλίσει τους ομίλους. Τώρα, εξαρτάται από το τι θα κάνουν και οι ομάδες που είναι πάνω από μας. Συνεχίζεται η κουβέντα με τη FIBA. Είμαστε σε επαφή και θα φανεί τί θα γίνει ως τα τέλη του Μάη. Εάν δεν υπάρχει Ευρώπη, θα παίξουμε στην Ελλάδα, αλλά ο στόχος μας είναι να παίξουμε σε κάποια διοργάνωση».

Για την απόφαση να γίνει η συνέντευξη Τύπου με το φινάλε της σεζόν: 

Λ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Εργαζόμαστε καθημερινά πολλές ώρες γύρω από την ομάδα. Το είχαμε υποσχεθεί ότι θα γίνει και το κάναμε άμεσα επειδή τρέχουν πολλά ζητήματα στο θέμα των χορηγιών κλπ. Θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, διότι από εδώ και πέρα θα είμαστε προσηλωμένοι σε αδειοδότηση, προπονητή και Ευρώπη».

ΑΧ. ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Όταν αναλάβαμε με τον Α.Σ., είχαμε 8 ban που δεν ξέραμε εάν θα λυθούν. Είμαστε σε καλύτερο σημείο, υπάρχουν φυσικά προβλήματα αλλά δεν είμαστε όπως πριν δύο χρόνια».

Για τη μικρή συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου:  

ΑΧ. ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Είναι ένα περίπλοκο θέμα. Ο λόγος δεν είναι ένας. Κάποιοι παραδοσιακά τα τελευταία 20-30 χρόνια βάζουν λεφτά και έχουν κουραστεί. Πολλοί επιχειρηματίες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω κορωνοϊού. Υπάρχει ίσως η δική μας ευθύνη ότι δεν πείσαμε κάποιους. Οι περισσότεροι είναι Αρειανοί που ήθελαν να δουν την πορεία της ομάδας και πού πάνε τα λεφτά. Συζητάμε για μία νέα προσέγγιση προς αυτή τη μερίδα του κόσμου, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει».

press2

press3

press4

press5 

press6

https://www.youtube.com/watch?v=oi1EPV1J0Ug