Ο Γιάννης Καστρίτης εξήγε την παρουσία του κόσμου του ΑΡΗ Midea και την προσπάθεια των παικτών του, μετά από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ενώ απάντησε στη… σπέκουλα που έχει δημιουργηθεί για την άμυνα της ομάδας του.

Ο κόουτς του ΑΡΗ Midea δήλωσε:

«Το πιο σημαντικό για μένα σήμερα είναι αυτή η εικόνα που υπήρχε στο γήπεδο και η απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι του ΑΡΗ, χωρίς να γίνει το παραμικρό, σε ένα ματς γεμάτο ένταση, πάθος, πολλές επαφές. Πραγματικά ήταν κάτι φανταστικό, τους δίνουμε συγχαρητήρια και τους ευχαριστούμε. Θεωρώ πως είναι από τις εικόνες  που αναβαθμίζουν πάρα πολύ το πρωτάθλημα. 

Από εκεί και έπειτα, στα καθαρά αγωνιστικά, ήταν ένα παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου για εμάς απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν εμφανές από την αρχή ότι είχανε έρθει να δώσει το 100% και να κερδίσει. Από τις δηλώσεις τους φαινόταν πως έδιναν μεγάλη σημασία στο σημερινό παιχνίδι. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μας ήταν έτοιμα, ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο βαθμό στην αλτικότητα του Παναθηναϊκού ειδικά στις θέσεις των ψηλών και παρότι στο πρώτο  ημίχρονο σε κάποιες στιγμές φάνηκε το παιχνίδι να ξεφεύγει, το ελέγχαμε και καταφέραμε να πάμε στο πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι.

Η αλήθεια είναι ότι στο τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε το παιχνίδι αντίθετα από ότι θα θέλαμε αντί να μπούμε εμείς και να είμαστε συμπαγής και πολύ σκληροί στην άμυνα μας επιτρέψαμε αυτό το πράγμα να το κάνει ο αντίπαλος. Μας πίεσαν αρκετά και βρήκανε καθαρές φάσεις μέσα στην ρακέτα μας, παίρνοντας μία διαφορά που ήταν πολύ σημαντική για την οικονομία του παιχνιδιού. Όμως ποτέ δεν εγκαταλείπουμε, έτσι και σήμερα δεν σταμάτησαν να προσπαθούνε. Όμως, προσπαθώντας να επιστρέψεις απέναντι σε έναν τέτοιον αντίπαλο είναι λογικό να ξεμένεις από δυνάμεις και δεν παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και στην άμυνα και στην επίθεση.

Στη μέση του τέταρτου δεκαλέπτου είχαμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα με τα φάουλ, γεγονός που επηρέασε το rotation και κάποια στιγμή τα παιδιά επιβαρύνθηκαν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και έτσι νομίζω ότι τελικά ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη. Δεν μπορώ να μην δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μας, προφανώς δεν τα κάνουμε πάντα και όλα σωστά αλλά για εμένα το πιο σημαντικό είναι το ότι προσπαθούν ανεξαρτήτως αντιπάλου. Από εδώ και πέρα προχωράμε, νωρίς το πρωί έχουμε δύσκολο ταξίδι για τη Γαλλία, σε λιγότερο από 48 ώρες αντιμετωπίζουμε την Μπουργκ και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι και έτοιμοι γίνεται πνευματικά και σωματικά για να παρουσιαστούμε ως αυτοί που πρέπει και σε αυτή την αναμέτρηση.

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την άμυνα του ΑΡΗ:

«Δεν ασχολούμαστε με ότι λέγεται, βαθιά ίσως μπορεί κάπου να με πειράζει ειδικά όταν αυτό προέρχεται από συναδέλφους. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν υπάρχει λόγος αυτήν τη στιγμή να κάτσω να αναλύσω το πώς παίζουμε άμυνα. Ανέφερα στο παρελθόν πως παίζουμε άμυνα με τον μοντέρνο τρόπο. Καταρχάς δεν ξέρω αν υπάρχει πρόθεση σε αυτά που γράφονται, θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει αυτό το ξέρουν μόνο όσοι το αναπαράγουν. Εμένα η απάντηση μου είναι ότι πως αύτη τη στιγμή και έχοντας παίξει και στους δύο ομίλους του EuroCup έξι αγωνιστικές, ο ΑΡΗΣ έχει την καλύτερη άμυνα σε όλη τη διοργάνωση, με διαιτητές Euroleague σε όλα τα παιχνίδια. Επίσης μετά από κάθε παιχνίδι οι αντίπαλοι συνάδελφοι προπονητές αναφέρονται στην άμυνα μας και στο πως τους μπερδεύει και τους εγκλωβίζει. Οπότε πραγματικά θεωρώ ότι όσο το αναπαραγάγουμε αυτό κάνουμε άσχημα.

Εγώ ξέρω πως με τον τρόπο που παίζουμε μπάσκετ ο κόσμος του ΑΡΗ είναι εδώ. Έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει αυτή την ομάδα, σήμερα υπήρχε sold out, σε κάθε αγωνιστική έχουμε πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδο. Θεωρώ τον κόσμο του ΑΡΗ από τους πλέον μπασκετικούς αν όχι τον πιο μπασκετικό στην Ελλάδα οπότε νομίζω ότι για να έρχονται στο γήπεδο βλέπουν κάτι που τους εκφράζει. Η προσέλευση του κόσμου για εμένα είναι το πρώτο κριτήριο. Το δεύτερο είναι τα αποτελέσματα. Ο ΑΡΗΣ μέχρι και σήμερα είχε 7 στις 8 νίκες στα τελευταία παιχνίδια. Επίσης, είμαστε και η καλύτερη άμυνα στο EuroCup με διαιτητές κορυφαίου επιπέδου. Αναφέρω τους διαιτητές EuroLeague, όχι ως μομφή στην ελληνική διαιτησία, δεν το έχω κάνει ποτέ ούτε εννοώ κάτι τέτοιο, αλλά θέλω να πω πως δεν σφυρίζουν όποιο και όποιοι και κανείς δεν μπορεί αν ρο αμφισβητήσει αυτό. Αντιθέτως, θεωρώ ότι και την φετινή χρονιά κάνουν εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο διαιτησίας σε όλα τα παιχνίδια.

Για το πόσο ικανοποιημένος είναι από την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας:

«Εμείς ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε το γνώθι σ’ αυτόν σχετικά με το ποια είναι η ομάδα μας, το τι θέλουμε να κάνουμε και το που μπορούμε να φτάσουμε. Πρέπει να το ξέρουν όλοι αυτό, δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό ή καλύτερο από αυτό που είμαστε. Για παράδειγμα το ότι η ομάδα παίζει στο EuroCup δε σημαίνει ότι θα πάει να το κατακτήσει. Η ομάδα είναι αουτσάιντερ απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο στην Ευρώπη, έχει εδώ και πολύ καιρό τρεις και τέσσερις τραυματίες συνεχόμενα. Παρόλα αυτά η ομάδα στην Ευρώπη απέναντι σε πολύ υψηλού επιπέδου αντιπάλους έχει δείξει ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια, με δύσκολα ταξίδια ενδιάμεσα, χωρίς ύπνο και αυτό από μόνο του είναι τεράστιος άθλος και υπέρβαση.

Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτήν την εικόνα της ομάδας. Δεν ξέρω αν έχουμε χάσει μέσα από τα χέρια μας παιχνίδια ή αν έχουμε «κλέψει» άλλα παιχνίδια όμως σε αυτό το επίπεδο όλες οι αναμετρήσεις είναι κλειστές οπότε κάποιες θα τα κερδίσεις και κάποιες θα τις χάσεις. Αλλά το ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκό η ομάδα παίζει όλα τα παιχνίδια κλειστά  είναι τεράστιος άθλος και υπέρβαση. Στο ελληνικό πρωτάθλημα η ομάδα έχει κάνει τρομερή πορεία και προσπάθεια γιατί δεν είναι και αυτό δεδομένο. Όταν πηγαίνεις χωρίς να κοιμηθείς κάπου να παίξεις και αγωνίζεσαι μεσοβδόμαδα, επιστρέφεις με πολλές ώρες αναμονής στα αεροδρόμια είναι κάτι δύσκολο. Προφανώς και αυτή είναι η δουλειά μας αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουνε αυτά τα παιδιά καθημερινά. Κέρδισε η ομάδα στον Απόλλωνα, μετά μέσα στον Κολοσσό, την ΑΕΚ και την Καρδίτσα εντός και κοιτάμε στα μάτια Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για την ομάδα μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο τέλος θα έχουμε το αποτέλεσμα που πρέπει να έχουμε και δικαιούμαστε, το ταβάνι μας θα το τρυπήσουμε και φέτος».

Για το αν οι προηγούμενοι αγώνες και νίκες είναι δείγμα της νοοτροπίας που έχει η ομάδα:

«Προφανώς και είναι δείγμα της νοοτροπίας μας, αυτοί είμαστε, αυτή είναι η ταυτότητα μας. Όλοι είμαστε μέσα στην ομάδα, έχουμε την αναγνώριση των αντιπάλων στην Ευρώπη, νομίζω και στο πρωτάθλημα έχουμε δείξει μία εικόνα αρκετά καλή. Το τελευταίο διάστημα έχουμε 7 νίκες σε 9 παιχνίδια αυτό κάτι λέει για την προσπάθεια των παιδιών. Το σωστό μήνυμα είναι ότι είμαστε στον δρόμο που πρέπει και όχι ότι είμαστε υπερομάδα, όσο συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον σωστό δρόμο της μαχητικότητας, της άμυνας, της προσπάθειας και της οικογένειας μαζί με τον κόσμο μας και την διοίκηση θα πάρουμε στο τέλος αυτό που δικαιούμαστε».

Αταμάν: «Δεν ήταν εύκολο για μας»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, δήλωσε:

«Φτάσαμε εχθές το βράδυ από το Βερολίνο, δεν κάναμε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για το σημερινό παιχνίδι και ξέραμε ότι ο ΑΡΗΣ παίζει επιθετικό μπάσκετ, υπάρχει και η ατμόσφαιρά και δεν ήταν εύκολο για εμάς. Στο πρώτο ημίχρονο μπήκαμε καλά στο παιχνίδι, ο ΑΡΗΣ όμως επέστρεψε. Πιστεύω πως στο τρίτο δεκάλεπτο παίξαμε έξυπνα και είχαμε καλή κυκλοφορία μπάλας και πήραμε σημαντική διαφορά στο σκορ. Μπορεί να μην παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ αλλά η ομάδα έδειξε χαρακτήρα μετά από ένα μακρινό ταξίδι που είχε στο Βερολίνο. Σήμερα παίξαμε διαφορετικά, δε σκοράραμε πολύ αλλά παίξαμε πολύ καλή άμυνα και σταματήσαμε τον ΑΡΗ στους 65 πόντους. Είναι μία σημαντική νίκη για εμάς».

Για το αν ο τρόπος που εξελίχθηκε το παιχνίδι άλλαξε την διαχείριση που είχε στο μυαλό του:

«Ο ΑΡΗΣ βρίσκει αρκετούς πόντους από το low post.  Ο ΑΡΗΣ κάποιες φορές παίζει με τρία γκαρντ όμως εμείς δεν αλλάξαμε το κανονικό μας σύστημα μόνο στο πρώτο ημίχρονο χρησιμοποιήσαμε τον Γκριγκόνις στην θέση τέσσερα για να βρούμε ένα τρόπο να διασπάσουμε την άμυνα ζώνης. Όμως μετά αρχίσαμε να κάνουμε επίθεση από το low post και βρήκαμε αρκετούς πόντους με τον Λεσόρ και τον Μήτογλου».